Wat zijn zeefmaten?

Gaat u grind of split kopen dan is er vaak veel meer te kiezen dan u waarschijnlijk in eerste instantie had verwacht. Als u een keuze heeft gemaakt uit alle grind, split en breuksteen dan komt vaak de volgende vraag: welk formaat grind, split of breuksteen past bij mijn toepassing en wat is een zeefmaat?

 

grind

De formaten van grind, split en breuksteen zijn zeefmaten

Zeefmaten, een term die niet iedereen kent en niet direct een duidelijk beeld geeft van de daadwerkelijke maten van siergind of split. Daarom geven wij u hierover meer uitleg:

 

Een zeefmaat

U kiest bijvoorbeeld voor het formaat 8-16mm, dus de zeefmaat 8-16mm. Dit betekent dat grind en split wordt afgezeefd op een zeef van (vierkant) 8mm en vierkant 16 mm. Hierbij zal het gezeefde siergrind/split ook stenen onder de 8 mm maar ook boven de 16 mm bevatten. Hoe komt dit?

Het kan namelijk zijn dat er een lange dunne steen door de zeef valt welke in de breedte maar 16 mm is, maar in de lengte bijvoorbeeld 25 mm. Een zeefmaat is dus een indicatie van het formaat en er bevinden zich daarom ook stenen tussen die kleiner of groter zijn in de lengte of breedte.

 

Bij rond grind zal dit overigens iets beperkter zijn dan bij split (gebroken), door de vorm van het grind. Door de natuurlijke 'ronde' vorm van grind is de afmeting grotendeels gelijk verdeeld over het grindsteentje of kiezeltje waardoor de zeefmaat minder afwijkt dan bij de iets meer hoekige variant siersplit.

Welk formaat grind of split past bij mijn toepassing?

Natuurlijk is dit een kwestie van smaak, maar er zijn wel enkele handige tips&trucs om te onthouden:

 

  • • Om prettig te kunnen lopen is het verstandig om grind of split tot maximaal ± 32mm te kopen. Hoe grover het formaat des te ongemakkelijker het grind zal lopen.
  • • Fijn grind blijft makkelijker in het profiel van banden steken. Daarom is het belangrijk om voor een oprit waarop U ook wilt parkeren te kiezen voor een formaat vanaf ± 8mm.
  • • Gaat U de steentjes als siergrind gebruiken, zonder lopen of rijden erop? Dan is de keuze helemaal aan Uzelf, U kunt dan elke maat nemen die U wenst. Grovere keien zijn bijvoorbeeld ook erg stijlvol (bijv. Carrara keien 40/60)! Let dan wel op een voldoende laagdikte om te grond goed te bedekken.
  • • Wilt u Grindplaten gaan gebruiken (ideaal om kuilen te voorkomen en het geheel zeer prettig beloopbaar te maken), let dan op de minimale en maximale maat die hierin past. Zie hiervoor de productinformatie bij de verschillende modellen die wij verkopen.

 

» Twijfelt u over het kiezen van een (zeef)maat, heeft u andere vragen of wilt u een persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!

 

» Ga naar de producten om de beschikbare formaten te zien en te bestellen